Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Μνημείο της Μάχης των Εθνών (Völkerschlachtdenkmal)


Το μνημείο για την Μάχη των Εθνών (Völkerschlachtdenkmal) βρίσκεται στην Λειψία της Γερμανίας και αναπαριστά την Μάχη της Λειψίας του 1813, γνωστή και ως Μάχη των Εθνών. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στην ήττα του Ναπολέοντος από τους συμμαχικούς στρατούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, της Πρωσσίας και της Σουηδίας• κρίσιμη εξέλιξη για το τέλος των εχθροπραξιών στον Πόλεμο του Έκτου Συνασπισμού (συμμαχία κρατών κατά της προελάσεως του Ναπολέοντος), καθώς με την υποχώρηση του ο Ναπολέων περιορίστηκε στην Γαλλία κι άρχισε το τέλος της κυριαρχίας του.
Η αρχική πρόταση για την ανοικοδόμηση του μνημείου έγινε το 1814 αλλά δεν προχώρησε• το 1863, στην 50ή Επέτειο της Μάχης, τέθηκε η θεμέλια λίθος για την ανέγερσή του. Ο Clemens Thieme, μέλος της Ένωσης για την Ιστορία της Λειψίας, πληροφορήθηκε σε μια συνάντηση της ένωσης για τα σχέδια της ανοικοδόμησης μνημείου τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί και έδειξε ενδιαφέρον να τα υλοποιήσει. Το 1894 ίδρυσε την Ένωση των Γερμανών Πατριωτών (Deutsche Patriotenbund), η οποία συγκέντρωσε από εισφορές και δωρεές τα απαραίτητα χρήματα για την ανέγερση του μνημείου κατά την 100η Επέτειο της Μάχης.
Kyffhäuser Denkmal
Η πόλη της Λειψίας παραχώρησε 160τ.μ. χώρο για το κτίσμα. Το έργο ανατέθηκε στον γνωστό αρχιτέκτονα Bruno Schmitz, ο οποίος είχε σχεδιάσει το Μνημείο στο Kyffhäuser, που απεικονίζει τον Γερμανό Αυτοκράτορα Γουλιέλμο τον Α’ και τον Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα. Ο χώρος που επιλέχθηκε για το μνημείο ήταν το σημείο όπου ο Ναπολέων διέταξε την υποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων. Η ανέγερση ξεκίνησε το 1898 και ολοκληρώθηκε το 1913.
Η κατασκευή υψώνεται στα 91 μέτρα (συγκαταλέγεται στα ψηλότερα μνημεία της Ευρώπης). Απαρτίζεται από 2 ορόφους• στον πρώτο όροφο, υπάρχει μια κρύπτη που κοσμείται από οκτώ μεγάλα αγάλματα Πεσόντων Πολεμιστών, δίπλα εκ των οποίων βρίσκονται μικρότερα αγάλματα που απεικονίζουν τους Φρουρούς των Νεκρών (Totenwächter).
Στον δεύτερο όροφο, βρίσκεται η Αίθουσα της Δόξης (Ruhmeshalle) στην οποία κυριαρχούν τέσσερα αγάλματα (ύψους 9,5 μέτρων) τα οποία αναπαριστούν τις τέσσερις θρυλικές ιδιότητες που αποδίδονται στον γερμανικό λαό: η Ανδρεία, η Πίστη, η Θυσία και η Γονιμότητα. Τα αγάλματα του μνημείου φιλοτεχνήθηκαν από τους γλύπτες Christian Behrens και Franz Metzner.
Το κτίσμα αποτελείται από 500 σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του, από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την μαγευτική θέα της πόλεως και των περιχώρων. Το κύριο υλικό του κτίσματος είναι τσιμέντο, ενώ η εξωτερική του όψη είναι από γρανίτη. O θόλος κοσμείται από αρχέγονες γερμανικές φιγούρες, εμπνευσμένες από την Αιγυπτιακή και Ασσυριακή γλυπτική.
Το μνημείο περιβάλλουν βελανιδιές, σύμβολο της Αρρενωπότητος και της Ισχύος, και συμπληρώνονται από αειθαλή δέντρα, σύμβολο της γυναικείας Γονιμότητος. Η κεντρική φιγούρα στην εμπρόσθια όψη του μνημείου ύψους 12 μέτρων αναπαριστά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που θεωρείται «ο Θεός του Πολέμου των Γερμανών», ο οποίος συνοδεύεται από μια στρατιά κολοσσιαίων αγαλμάτων Πολεμιστών.
Η αρχιτεκτονική του μνημείου αποτίει φόρο τιμής στο πνεύμα του Γερμανικού λαού, αλλά και σε αιώνιες αξίες της Αρίας φυλής• τα θέματα του γλυπτικού διακόσμου αποθεώνουν τον Ιδεαλισμό, την θυσία για τον Ανώτερο Σκοπό, την Εγρήγορση, την Νίκη και την Ελευθερία. Σ’ αντίθεση με προηγούμενα μνημεία, αφιερωμένα στα επιτεύγματα των μοναρχών, το εν λόγω μνημείο είναι αφιερωμένο στην οργάνωση των Γερμανών σε εθνική ομάδα και στην εδραίωση μιας κοινής εθνικής συνειδήσεως των διασπαρμένων σε αυτοκρατορίες γερμανικών φύλων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου