Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Δημήτρης Μητρόπουλος



Παγκοσμίου φήμης μαέστρος και συνθέτης, απομονωμένος και κλειστός στην ασκητική του ζωή , φυσιολάτρης και ορειβάτης. Αυτός υπήρξε ο Δ. Μητρόπουλος, μία μεγάλη προσωπικότητα του αιώνος που πέρασε. Παρ’ όλο που μια γαλανόλευκη σημαία στόλισε την τεφροδόχο του, η ζωή και το έργο του δεν χαρακτηρίστηκαν από τον πατριωτισμό που γαλουχήθηκε από τους υπόλοιπους συνθέτες της γενιάς του. Εμείς από τον Δ. Μητρόπουλο αντλούμε , πέραν από την ομορφιά του έργου του, την φυσική και μεταφυσική χροιά που συνέδεε την «αναρρίχησή» του στα υψίπεδα της τέχνης με εκείνη στις βουνοκορφές του Ολύμπου…


Χαρακτηριστικά έχει αναφέρει…


«Να ζει κανείς δεν έχει σημασία, να ανεβαίνει ψηλές κορυφές βουνών, ν αγκαλιάζει την φύση, αυτό έχει σημασία! Γι’ αυτό μόνον οι ορειβάτες ξέρουν να ζήσουν! Είναι πολύ τολμηρός αυτός ο ορισμός μου, μα πρέπει να έχει ανέβει κανείς για να τον νιώσει σε όλη του την υπερβολή!»


«Ανεβαίνω στα βουνά γιατί μ΄αρέσει να νικώ τα πράγματα, να τα κατακτώ. Για μένα η κατάκτηση ενός βουνού είναι το ίδιο σαν την κατάκτηση μιας πολύ δύσκολης παρτιτούρας. Κι’ όταν βρίσκομαι στην κορυφή ενός βουνού, νιώθω ένα αίσθημα ζωής, αλλά συγχρόνως και ένα αίσθημα θανάτου…»

Αναζητήστε την βιογραφία και το μουσικό του έργο στις εξής ιστοσελίδες:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου